Várakozni, de mire?

Avagy a “csináljak valamit” kijelentés helyett a “van-e valami tennivaló” kérdés bevezetése.

Számomra most a legfontosabb, hogy megtaláljam azokat a pontokat a csárton, ahol várakozni érdemes. Ez természetesen piaci helyzet függő, mást keresek oldalazásban és raliban.

Első tehát hogy néven nevezzem a piaci helyzeteket.

A trendeket osztályozni lehet a visszatesztek méretével. Van, amikor nagyon mély vissza-tesztekkel halad, van amikor az 50%-ot nem haladja meg, és van olyan, amikor rally-zik. Van még olyan is, amikor lépcsőzetesen lépked felfele ugrásokkal – nincs különösebb visszalépés, csak időben kinyúlik, amíg egy ár körül tekereg az ár. Ez utóbbi devizapiacokra jellemzőbb.

És van persze a trend vége-új trend kezdete; vagyis a trendforduló.

Az oldalazás lehet négyzetes, de felvehet formát is, szűkülő zászlót vagy gramafon tölcsért.

Vannak kaotikus mozgások, NQ, font esetén szoktam látni, amikor voltaritás és a sebesség nagy, viszont mintha mindenki összevissza nyomkodna véletlenszerűen. Ebben nincs piaci előny.

A lényeg most, hogy mindezekre a piaci helyzetekre lefektessek egy stratégiát, amivel túlélhetővé válnak. Közös szempontok:

Helyzet felismerése: milyen követelményeknek kell teljesülnie, hogy adott piaci helyzet besorolható legyen? Milyen és mennyi vissza-teszt, oldalazásban érintés teszt meghatározottá egy piaci helyzetet?

Kereskedési belépési pont meghatározása: A piaci helyzetnek megfelelő várakozási helyszín meghatározása, majd ott a belépési szabály által megkövetelt kondíciók kivárása, végül a ravasz meghúzása.

Kilépési hely meghatározása: Itt is az adott piaci helyzetre vonatkozó célár felállítás, pozíció menedzselése.

PIACI ÁLLAPOTOK

Power Trend

 

Oldalazó piacon használható setup-ok:

Sideway Setup (SWS) helyszín: